Circulaire bedrijfsmodellen

Datum :
10 januari 2018

Een  samenwerkingsverband bestaande uit de NBA, Sustainable Finance Lab, Circle Economy, Fairphone, PGGM, ING, ABN Amro, Allen & Overy en Circularise heeft een whitepaper gepubliceerd over circulaire bedrijfsmodellen.

De oplossingen voor veelvoorkomende valkuilen voor circulaire bedrijfsmodellen op worden hierin beschreven.

De Fairphone is een telefoon waarvan consumenten zelf gemakkelijk de hardware kunnen upgraden.

Hierdoor gaat de telefoon veel langer mee dan andere telefoons. Het idee achter de Fairphone-service is dat je als het ware een abonnement krijgt waardoor je altijd een telefoon hebt, die continu wordt geüpgraded. Het bedrijf is gebaat bij het produceren van een veel duurzamere telefoon.

Om een financierbaar model voor de Fairphone-service te realiseren heeft het samenwerkingsverband een blauwdruk gecreëerd voor hun circulaire bedrijfsmodel.

De groep heeft bewezen dat de kloof tussen de bedrijven en financiers veel kleiner is dan aanvankelijk werd gedacht.  Dit heeft zij gedaan door gebruik te maken van templates, een circulair servicecontract en een financiële kasstroommodel. Een van de uitkomsten was een kasstroomprojectie van vijf jaar die financiers in staat stelt om de voordelen en risico’s van hun investering goed te kunnen inschatten.

Fairphone onderzoekt nu de mogelijkheden om een pilotproject te starten om ‘s werelds eerste circulaire Fairphone-service voor bedrijven aan te bieden.

 

Bijgevoegd is de whitepaper

Bron: WWW. de accountant.nl

Bijlage(s)

Gerelateerde artikelen

het kleinbedrijf
Het kleinbedrijf

95% van de MKB-ondernemingen valt onder het kleinbedrijf. Zij vertegenwoordigen…

0 comments
Familiebedrijven en Covid
Familiebedrijven en Covid

Familiebedrijven en Covid is een interessant onderwerp om te onderzoeken….

0 comments
WordPress Lightbox Plugin