MKB-herfinancieringsmarkt

Datum :
11 april 2024

De MKB-herfinancieringsmarkt is een dynamisch gebied waarin bedrijven op zoek zijn naar financiering om hun activiteiten uit te breiden, hun cashflow te verbeteren of hun bestaande schulden te herstructureren. Hier is een overzicht van hoe deze markt werkt en hoe deze in de loop der jaren is veranderd:

Traditionele bankfinanciering

Historisch gezien vertrouwden veel MKB-bedrijven op traditionele bankleningen voor financiering. Banken beoordeelden de kredietwaardigheid van een bedrijf op basis van financiële overzichten, cashflowprojecties en andere factoren. Echter, na de financiële crisis van 2008, werden banken vaak terughoudender in het verstrekken van leningen aan MKB’s vanwege strengere regelgeving en risicoaversie.

Opkomst van alternatieve financieringsbronnen

Vanwege de beperkte toegang tot traditionele bankleningen zijn veel MKB’s op zoek gegaan naar alternatieve financieringsbronnen, zoals peer-to-peer leningen, crowdfunding, factoring, leasing en venture capital. Deze alternatieve bronnen bieden vaak meer flexibiliteit en snellere goedkeuringen dan traditionele banken.

Technologische innovatie

De opkomst van technologie heeft de MKB-herfinancieringsmarkt verder veranderd. Online platforms en fintech-bedrijven bieden nu digitale leningsmogelijkheden, waardoor MKB’s snel en efficiënt financiering kunnen aanvragen en ontvangen. Dit heeft de toegang tot financiering voor veel MKB’s verbeterd, maar heeft ook nieuwe uitdagingen met zich meegebracht, zoals cybersecurityrisico’s en de noodzaak om digitale vaardigheden te ontwikkelen.

Toenemende diversiteit van financieringsinstrumenten:

Naast leningen zijn er nu ook een breed scala aan financieringsinstrumenten beschikbaar voor MKB’s, zoals factoring, waarbij bedrijven hun facturen verkopen om directe liquiditeit te verkrijgen, of leasing, waarbij bedrijven activa leasen in plaats van ze te kopen. Deze diversiteit stelt MKB’s in staat om financieringsoplossingen te vinden die het beste aansluiten bij hun specifieke behoeften en omstandigheden.

Kortom, de MKB-herfinancieringsmarkt is de afgelopen jaren geëvolueerd van een traditioneel bankgedreven model naar een meer gediversifieerd landschap met alternatieve financieringsbronnen en technologische innovatie. Deze veranderingen hebben de toegang tot financiering verbeterd, maar hebben ook nieuwe uitdagingen met zich meegebracht waar MKB’s en financiële instellingen mee om moeten gaan.

Mocht u  hulp nodig hebben bij financiering volg de volgende link. Dan gaan wij aan de slag 😊

Gerelateerde artikelen

Coronaschulden
WHOA: Coronaschulden … hoe nu verder….?

“Coronaschulden”, een goed artikel van mijn collega RV’er Pieter Christiaan…

0 comments
het kleinbedrijf
Het kleinbedrijf

95% van de MKB-ondernemingen valt onder het kleinbedrijf. Zij vertegenwoordigen…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin