In de ondernemerspraktijk zijn waarderingsvraagstukken van belang in verband met overnames, desinvesteringen, splitsing van bedrijven, fusies en juridische procedures, zoals geschillenregelingen of uitkoopprocedures. Ook in de insolventiepraktijk is de waardering van belang. In het kader van de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) die op 1-1-2021 in werking is getreden, is waardering nog belangrijker geworden. In de familierechtspraak is de waardering eveneens van belang. Denk bv. aan een boedelverdeling bij echtscheiding.
De belangrijkste waarderingsmethode voor waarderingsdeskundigen is de DCF, de Discounted Cashflow. Via DCF kom je tot een ondernemingswaarde. Om vervolgens de aandeelhouderswaarde te kunnen berekenen moet je het vreemd vermogen van de onderneming aftrekken van de ondernemingswaarde. Dan houd je de aandeelhouderswaarde over. De manier om via een DCF-methode tot een ondernemingswaarde te komen gebeurt via een aantal methodieken. Ik schijf hierover in een artikel over economische waarde.
Ondernemers weten dat er een waardebepaling moet plaatsvinden bij een bedrijfsoverdracht. Verstandiger is het om regelmatig een waardebepaling te laten doen. Immers, dan kunnen zij toetsen of hun beleid ertoe leidt dat de waarde van hun onderneming stijgt of daalt. Eenmalig kost het tijd en geld om dit onderzoek te laten doen, maar de vervolgkosten zijn beperkt.
U krijgt ondersteuning van een Register Valuator die jarenlang in het bedrijfsleven heeft gewerkt als financieel expert en inmiddels alweer bijna 15 jaar actief is in de bedrijfswaarderingenwereld. Zie ook het artikel over de presentatie die MKBedrijfswaarde met Metis Notarissen heeft gegeven over bedrijfswaardering.
Neem contact met ons op. Vraag een offerte aan.