Waardebepaling:Wat doet een Register Valuator?

Datum :
23 maart 2016

Een Register Valuator (RV) is een financieel deskundige met als specialisatie waardebepaling van ondernemingen ofwel business valuation. Een RV volgt hiertoe een behoorlijk intensieve tweejarige postdoctorale opleiding en wordt hierna opgenomen in het register van het NIRV.

Door wie


De RV wordt door ondernemers en/of dga’s ingeschakeld, maar ook door advocaten en notarissen (bijvoorbeeld in het geval van een echtscheiding). Een RV kan optreden als vertegenwoordiger van een cliënt, als onpartijdige adviseur voor meerdere partijen of als arbiter. Bij onenigheid over de waarde van de aandelen biedt een bindend advies van een Register Valuator uitkomst.

Complexe transacties

Bij omvangrijke en complexe transacties zal de RV als waardebepaling specialist samenwerken met overige specialisten in het transactieteam. In mid-market transacties is de RV vaak de sparring partner voor zijn opdrachtgever en de belangenbehartiger. Tijdens onderhandelingen weet de RV exact in welke fase hij of zij overige specialisten moet inschakelen. Voorbeelden hiervan zijn specialisten op fiscaal en juridisch gebied. Naast activiteiten rondom bedrijfsoverdracht is de Register Valuator ook actief op het gebied van bedrijfsfinanciering, value based management, (des-)investeringsvraagstukken en andere aspecten van Corporate Finance.

Overnames & Fusies

Bij een bedrijfsovernames en een fusie is een onafhankelijke waardebepaling essentieel. In beide gevallen kan een Register Valuator daarvoor zorgen.

Waarde versus prijs

Uitspraken als ‘uw onderneming is vier keer de winst waard’ of ‘één maal de omzet’ houden weinig rekening met toekomstverwachtingen of ondernemings-specifieke factoren.

Wilt u uw onderneming laten waarderen door een professional?  Ik sta graag klaar om u te helpen.

 

Bron: website NIRV

Gerelateerde artikelen

het kleinbedrijf
Het kleinbedrijf

95% van de MKB-ondernemingen valt onder het kleinbedrijf. Zij vertegenwoordigen…

0 comments
Familiebedrijven en Covid
Familiebedrijven en Covid

Familiebedrijven en Covid is een interessant onderwerp om te onderzoeken….

0 comments
WordPress Lightbox Plugin