‘Toenemende onrust bij familiebedrijven’

Datum :
15 oktober 2018

Europese familiebedrijven maken zich steeds grotere zorgen om de mogelijke gevolgen van de politieke onzekerheid in Europa. De invloed van brexit en het mogelijk verder uiteenvallen van de Europese Unie houden veel familiebedrijven bezig.

Dat blijkt uit jaarlijks Europees onderzoek van KPMG en European Family Businesses (EFB) onder ruim vijftienhonderd familiebedrijven. Bijna 40 procent van de familiebedrijven in Europa ziet de politieke onzekerheid als één van de belangrijkste punten van zorg.

Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland maken de bedrijven zich zorgen. Hoewel veel familiebedrijven in Europa brexit op de voet volgen, neemt slechts 10 procent van de ondernemingen op dit moment maatregelen om zich voor te bereiden op de uiteindelijke gevolgen.

De ontwikkelingen rond brexit en de toenemende handelsbarrières die de Verenigde Staten opwerpt, zorgen er ook voor dat familiebedrijven plannen voor internationale uitbreiding uitstellen. Slechts 40 procent geeft aan dat zij het afgelopen jaar de activiteiten over de grens heeft uitgebreid.

“De huidige politieke en economische onzekerheid waarmee de bedrijven te maken hebben bij internationale uitbreiding naar bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten, dwingt ondernemingen uit te kijken naar andere regio’s”, zegt KPMG-partner Arnold de Bruin. “Familiebedrijven kijken bijvoorbeeld in toenemende mate naar de mogelijkheden die Afrika biedt, naar de economische en politieke stabiliteit in het land en de behoefte aan producten en diensten.”

Regelgeving

Ook de toenemende regelgeving vormt voor een op de drie familiebedrijven een punt van zorg. De General Data Protection Regulation (GDPR) en PSD 2 zijn van grote invloed op de wijze waarop de ondernemingen zaken doen in Europa. De Bruin: “De toenemende regelgeving leidt ertoe dat familiebedrijven het monitoren en het voldoen aan alle regels niet langer overlaten aan de financiële afdeling. In plaats daarvan richten veel ondernemingen aparte compliance afdelingen die omgaan met alle veranderingen op het gebied van regelgeving. Daarnaast beleggen steeds meer ondernemingen compliance in de bestuurskamer waardoor het voldoen aan de vereiste regelgeving op bestuursniveau gewaarborgd is.”

Werknemers

Ruim de helft van de onderzochte bedrijven ziet het werven van personeel als een belangrijk punt van zorg. De Bruin: “Nu de werkeloosheid binnen de Europese Unie in hoog tempo afneemt, hebben de bedrijven steeds meer moeite om aan geschikt personeel te komen. Vooral technische functies die de bedrijven vooruit moeten helpen op het gebied van de digitalisering zijn moeilijk in te vullen.” Volgens KPMG zorgt dit er ook voor dat de aantrekkelijke functies binnen een onderneming bij buitenstaanders terechtkomen, waardoor de ‘familie’ buitenspel wordt gezet.

Bron: Website  “de Accountant”

Bijgevoegd het rapport van KPMG

Als ik u kan helpen dan kunt gerust contact met mij op nemen.

 

Tom van der Hoff

 

Wilt u weten wat MK-Bedrijfsoverdrachten.nl doet? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Wilt u 5 gratis tips ontvangen over bedrijfsoverdrachten? Meld u zich dan aan voor de periodieke nieuwsupdate (maximaal 1 maal per maand) van MKBedrijfsoverdrachten.


E-mail

Voornaam

Achternaam
Andere relevante artikelen:

Welke adviseur ?

Bedrijf verkopen in 10 stappen

Bedrijfsoverdracht en belastingdienst.

Bijlage(s)

Gerelateerde artikelen

MKB-herfinancieringsmarkt
MKB-herfinancieringsmarkt

De MKB-herfinancieringsmarkt is een dynamisch gebied waarin bedrijven op zoek…

0 comments
Coronaschulden
WHOA: Coronaschulden … hoe nu verder….?

“Coronaschulden”, een goed artikel van mijn collega RV’er Pieter Christiaan…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin