Advocaat en Register Valuator: een sterk team in schadeprocedures

Datum :
19 februari 2018

Bedrijven sluiten onderlinge samenwerkingscontracten in de regel om er financieel profijt van te trekken. Maar wat als de samenwerking misloopt? Bij een schadeprocedures rond economische schades trekt advocaat Mario van de Glind vaak samen op met een Register Valuator. “Zonder RV laat ik kansen liggen.”

“Nederlandse rechters zijn kritisch op het begrip schade”, vertelt mr. Mario van de Glind van Tanger Advocaten. Onder meer omdat de omvang van een economische schade vaak lastig is vast te stellen. De advocaat noemt het voorbeeld van een schoonmaakbedrijf dat vijf jaar lang het reguliere schoonmaakwerk mag doen op enkele vakantieparken. Hoeveel schade lijdt het schoonmaakbedrijf dan precies als de exploitant het schoonmaakcontract op onrechtmatige wijze beëindigt? Of de juwelier die van een fabrikant van dure horloges exclusiviteit heeft gekregen om in een regio zijn horloges te verkopen. Welk bedrag kan hij claimen als de fabrikant contractbreuk pleegt door een concurrerende winkel in die regio te openen?

In beide gevallen zal de rechter volgens Van de Glind een gedegen onderbouwing van de schadeclaim verlangen. Ook al omdat de tegenpartij het schadebedrag altijd in twijfel zal trekken. Van de Glind: “In het geval van de juwelier bijvoorbeeld kan de fabrikant aanvoeren dat niet ieder horloge dat de concurrerende winkel verkoopt ook door de ander verkocht had kunnen worden.”

Schadeposten onderbouwen in schadeprocedures

Bij ingewikkelde trajecten schakelt Van de Glind in een vroeg stadium een RV in. “Vaak voeren we eerst een aansprakelijk­heidsprocedure om vast te stellen wie aansprakelijk is. Dat is mijn expertise. Daarna volgt een schadestaatprocedure waarin wordt vastgesteld hoe hoog de schade is.” Juist in die procedure vullen advocaat en RV elkaar aan. Van de Glind: “Eerst moet het causale verband tussen de contractbreuk en de schade worden aangetoond. Vervolgens berekent de RV de schade op basis van de cijfers van de benadeelde partij. Het resultaat is een gemotiveerde onderbouwing van de schadeposten. Daarin zijn ook ontwikkelingen in de markt betrokken. De wederpartij kan er immers op wijzen dat de omzet van de benadeelde partij is teruggelopen vanwege een economische crisis.” 

Gerechtelijk deskundige

Bij schadestaatprocedures schakelen rechters doorgaans ook zelf een RV in, die als gerechtelijk deskundige onafhankelijk onderzoek doet. Ook dan heeft de RV van de advocaat nog een belangrijke rol, benadrukt Van de Glind. “Hij kan over de schouder van de gerechtelijk deskundige meekijken en het proces op cruciale punten bijsturen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de deskundige over de juiste administratieve gegevens beschikt om een betrouwbare steekproef te kunnen doen.” Al met al verdient de inschakeling van een RV zich altijd terug, meent Van de Glind. “We versterken elkaar.”

Mario van de Glind

Tanger Advocaten

Bron: Van Waarde december 2017

Gerelateerde artikelen

MKB-herfinancieringsmarkt
MKB-herfinancieringsmarkt

De MKB-herfinancieringsmarkt is een dynamisch gebied waarin bedrijven op zoek…

0 comments
Coronaschulden
WHOA: Coronaschulden … hoe nu verder….?

“Coronaschulden”, een goed artikel van mijn collega RV’er Pieter Christiaan…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin