Stakkers versus partnermodel

Datum :
22 februari 2022

Bedrijfsmodellen staan steeds onder druk vandaar een artikel “Stakkers versus partnermodel.” Het accountancy vak  is een voorbeeld van wijziging in modellen. De kop oogt zielig ☹: Stakkers. Maar dat is het duidelijk niet. STAK staat voor Stichting Administratiekantoor. Deelnemers aan de STAK zijn dus STAKkers. Het is een vorm van werknemersparticipatie. Er is behoefte aan nieuwe instroom in het vak. Tevens probeert men de uitstroom van de meer ervaren accountants te stoppen die in een levensfase komen waarbij zij hun gezin ook belangrijk vinden. Dat de  AFM aangeeft dat het bestaande partnermodel niet bijdraagt aan de kwaliteitsverbetering die nodig is in het vak, geeft aan dat er externe druk is om wijzigen door te voeren. Daarnaast is personeel wel key in het accountantsvak. Wat gebeurt er met de economische waarde van je accountantskantoor als je je personeel niet kunt behouden?

Overigens zou ik de term Stakkers als benaming 😊 voor mijn jong professionals vervangen door een iets minder ludieke benaming.

De accountancy beroepsgroep is behoudend. Het Stakkersmodel wordt bijna niet toegepast.  Waar staan we over 10 jaar met de verhouding “stakkers versus partnermodel”?

 

Vallei Accountants kiest voor ‘stakkers’ als alternatief voor partnermodel

ACCOUNTANCYNIEUWS

21 februari 2022 door Accountancy Vanmorgen

Vallei Accountants heeft een eigen variant opgezet van de partnerstructuur die een aantal accountantskantoren hanteren: een Stichting Administratiekantoor, waarmee collega’s kunnen participeren in het bedrijf. Eigenaar Marfred de Leeuw legt uit hoe dat werkt.

Het partnermodel in de accountancy heeft zijn langste tijd gehad, stelde ING onlangs in een studie: de sector vergrijst en de toch al schaarse jongeren hebben er  weinig mee. Fiscaal gezien is het partnermodel ook geen populair onderwerp omdat veel partners bij accountants-, advies- en advocatenkantoren op de Zuidas maar eindeloos belasting zouden blijven uitstellen dankzij deals met de Belastingdienst over het gebruikelijk loon. De AFM constateerde tot slot al eerder dat het partnermodel ook al niet echt bijdraagt aan kwaliteitverbetering op het gebied van audits.

Waarom een andere eigendomsstructuur?

Maar wat is dan een alternatief om werknemers aan je te binden? Eigenaar Marfred de Leeuw van Vallei Accountants denkt het antwoord gevonden te hebben. ‘Waarom zou een accountantskantoor anders zijn dan een reguliere onderneming qua eigendomsstructuur?’, vraagt De Leeuw zich af op LinkedIn. ‘Bij Vallei kennen we geen partnerstructuur, wij kiezen ervoor om door middel van een Stichting Administratiekantoor (STAK) collega’s de gelegenheid te geven om te participeren.’ Een van de ‘stakkers’, zoals de deelnemende medewerkers worden genoemd, is per 1 januari Hylke Frankena. Accountancy Vanmorgen vroeg De Leeuw hoe het werkt.

Hoe ziet jullie medewerkersparticipatiemodel er precies uit?

‘Collega’s kunnen investeren in certificaten van aandelen en verkrijgen hiermee het winstrecht op de aandelen.’

Hoe lang hanteren jullie dit model al en hoeveel deelnemers zijn er inmiddels?

Er zijn inmiddels zeven Stakkers bij Vallei. In 2018 zijn we hiermee gestart. Het voordeel is dat wij niet de beperkingen kennen van het partnermodel dat een bepaald winstaandeel per partner overeind moet blijven en dat er geen plaats meer is voor meer participanten. Met dit model kunnen we voorlopig nog wel door blijven gaan qua participaties. Verder is fulltime werken hiervoor ook geen vereiste.’

Wat levert een participatie op?

‘Mede-eigenaarschap en dus een evenredig deel van de winst dat wordt uitgekeerd op deze certificaten. Het mooie is ook dat er jong geparticipeerd kan worden, een aantal van de laatste participanten was nog geen 30. Verder hebben we een periodiek Stak-overleg, waar meer inzicht wordt gegeven en zaken worden gedeeld.’

Wanneer kun je participeren?

‘De drempel is het voldoen aan bepaalde kwalificaties en natuurlijk ook wel langere tijd bij Vallei in dienst zijn. Een aantal voorbeelden van kwalificaties zijn het hebben van de accountantstitel en als zodanig functioneren,  het zijn van senior fiscalist of het hebben van een ander specialisme, het aansturen van een team, werk van hoge kwaliteit leveren et cetera. De standaarden zijn dus zeker ook aanwezig, omdat wij als kantoor kwaliteit en ondernemerschap willen uitdragen. Daarin wordt van ‘stakkers’ een voortrekkersrol verwacht.’

‘De werk-privébalans botst geregeld met het partnermodel’

En bij jullie hoef je dus niet tien jaar lang tachtig uur per week te maken?

‘Belangrijk verschil met het traditionele partnermodel is de weg naar het medewerkersparticipatiemodel. Bij traditionele accountantsorganisaties is het maken van lange werkweken in aanloop naar het partnerschap vaak toch wel een vereiste. Als partner worden deze lange werkweken vervolgens een groot deel van de carrière ook nog verwacht.

Bij  jonge talentvolle mensen ligt de nadruk niet alleen meer op carrière maar ook op privé: het gezin, een gezonde levensstijl en de sociale omgeving.

Dat botst geregeld met het traditionele partnermodel. Wij zijn met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar de volgende generatie accountants. Het is echt jammer om te zien dat zoveel jonge en talentvolle mensen vertrekken uit de accountancy. Vallei Accountants wil dit anders doen en op deze wijze mensen op een extra manier binden. De participatie kan echter nooit het enige middel zijn om de collega’s te binden. Alhoewel het in de praktijk niet altijd lukt, is het zeker ons streven een goede balans tussen zakelijk en privé te hebben.’

 

Gerelateerde artikelen

MKB-herfinancieringsmarkt
MKB-herfinancieringsmarkt

De MKB-herfinancieringsmarkt is een dynamisch gebied waarin bedrijven op zoek…

0 comments
Coronaschulden
WHOA: Coronaschulden … hoe nu verder….?

“Coronaschulden”, een goed artikel van mijn collega RV’er Pieter Christiaan…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin