“Bitcoin is geen belegging”?

Datum :
23 oktober 2018

“Ik zou niet weten waarom niet. Een Bitcoin is een digitale code die wordt gemined door een computer en die je kan verhandelen op een Bitcoinbeurs. Dat Bitcoin niet liquide is wil niet zeggen dat het geen belegging is. De Bitcoin moet worden omgewis­seld naar een andere cryptomunt, die wel gekoppeld is aan de dollar. Die beurzen zijn niet goed beveiligd. Als ze worden gehackt, kan de code worden gestolen en ben je je Bitcoin hem kwijt. Zo zijn al veel coins verdwenen. De zwakste schakel in het geheel zijn die beurzen.

 

Bitcoin is een token waaraan een financiële waarde kan worden gehangen door vraag en aanbod.

Net als gewoon geld eigenlijk, dat is ook niet meer dan een gedrukt stukje papier. Vroeger werd ons geld gedekt door goud, maar de goudstandaard is in 1971 losgelaten. Nu hebben we fiatgeld. Ons gebruik ervan is gebaseerd op vertrouwen. Dat vertrouwen wordt onderbouwd door de wet, waarin staat dat het een betaalmiddel is. Maar de ECB heeft de afgelopen jaren veel geld bijgedrukt en al dat geld vertegen­woordigt geen enkele onderliggende economische waarde. Dat is een probleem.

De centrale banken beschouwen het niet als geld en er is geen toezicht van de financi­ële autoriteiten. Cryptomunten zijn dus geen wettig betaalmiddel. Maar cryptomunten zijn juist ontwikkeld om de centrale banken te omzeilen. Binnen de community’s rond cryptomunten vindt wel steeds meer regulering plaats. Zowel in software ontwikkeling als in uitgifte van parallelle cryptomunten en investeringsvehikels zoals Secured Token Offerings.

Ik beschouw Bitcoin als een heel speculatieve belegging.

Stijgt de vraag, dan stijgt ook de waarde en verder is het wat de gek ervoor geeft. Maar de aandelenkoersen weer­spiegelen ook lang niet altijd de intrinsieke waarde van het bedrijf. Een koers die vijftig keer de winst van het bedrijf bedraagt? Dat kan toch niet, en toch gebeurt het. Dat heet sentiment in de markt. Ik denk dat cryptovaluta op enig moment als trackers op de aandelenbeurzen zullen worden verhandeld. Al heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC verzoeken daartoe nog steeds afgewezen.”

Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering bij de Hogeschool Utrecht

De achterliggende vraag is: heeft Bitcoin economische waarde? Als dat zo is, dan kun je erin beleggen, anders is het alleen een speculatief instrument.

De technologie achter Bitcoin is blockchain.

Dat is een interessante, veelbelovende technologie die steeds verder wordt doorontwikkeld en op termijn misschien rende­ment kan gaan opleveren. Maar je weet niet of en hoeveel het gaat opleveren. En dan is er ook nog de vraag in wélke cryptomunt je moet stappen. Ik bereidde laatst een col­lege voor over start-ups en kwam een oude lezing tegen over Amazon.com. Dat was een heel onzekere investering in 1999. Als je heel optimistisch was kon je er met heel veel creativiteit waarde in zien en kon het misschien wel 40 miljard waarde worden. Ik geloof dat het nu 900 miljard waard is! Want als je eenmaal de grootste webwinkel bent dan haal je ook meteen álle klanten naar je toe. Dat is met cryptovaluta in feite hetzelfde.

Bitcoin kan dus waardevol worden, maar het is uitermate onzeker.

Daarmee is het geen beleggingsvehikel, maar een speculatief vehikel. Onder beleggen versta ik dat je geld investeert in iets waar een geldstroom uit voortkomt. Een aandeel in Unilever beschouw ik bijvoorbeeld als een reguliere belegging. Ik ken het businessmodel van Unilever, ik weet wat het ongeveer waard is en ik weet zeker dat het een kasstroom oplevert. Maar Bitcoin levert nog geen kasstroom op. Een investering in Bitcoin is ge­baseerd op de verwachting dat je er ooit geld mee gaat verdienen en dat het echt een betaalmiddel wordt. Dus je bent vooralsnog overgeleverd aan een complex en moeilijk te doorgronden systeem. Daar komt bij dat cryptomunten weliswaar driftig op allerlei markten worden verhandeld, maar niet op de gereguleerde beurzen die onder toezicht staan van een toezichthouder. Dat maakt het heel risicovol.”

Jaap Koelewijn, eigenaar van adviesbureau Financieel Denkwerk en hoogleraar Finance aan Nyenrode Business Universiteit

Bron: vanwaarde oktober 2018  

Wilt u weten wat MK-Bedrijfsoverdrachten.nl doet? Klik dan hier voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

MKB-herfinancieringsmarkt
MKB-herfinancieringsmarkt

De MKB-herfinancieringsmarkt is een dynamisch gebied waarin bedrijven op zoek…

0 comments
Coronaschulden
WHOA: Coronaschulden … hoe nu verder….?

“Coronaschulden”, een goed artikel van mijn collega RV’er Pieter Christiaan…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin