Nyenrode ziet toekomst in business valuation

Datum :
26 november 2018

Nyenrode Business Universiteit start dit jaar met de opleiding Business Valuation. Het is daarmee het vierde opleidingsin­stituut in Nederland dat studenten klaar­stoomt tot Register Valuator. “Het vak heeft toekomst”, zegt Jan Vis, adjunct-professor en, samen met Tom Berkhout, programmadirecteur Business Valuation aan Nyenrode.

 

De eerste colleges Business Valuation gaan op 27 septem­ber van start aan Nyenrode. Verder zal op 7 en 8 december a.s. een tweedaags PE-programma worden aangeboden met als thema ‘Waarderen: in Goede Tijden en Slechte Tij­den’. Jan Vis: “Nyenrode heeft een sterke naam op het ge­bied van opleidingen voor register accountants en register controllers. Dan is een leergang voor Register Valuators een logische toevoeging. Er wordt veel gewaardeerd; bij fusies, overnames en geschillen, en ook bij bedrijfsmatig vastgoed wordt steeds vaker gebruik gemaakt van methodes die waarderingsspecialisten hanteren. We verwachten dat de beroepsgroep de komende tijd in omvang verdubbelt.”

 

Praktijkgericht

Wie zich in het register van Register Valuators wil laten in­schrijven kon voor de vereiste vooropleiding al terecht bij TIAS in Tilburg, RSM in Rotterdam en Rijksuniversiteit Gro­ningen. Nyenrode onderscheidt zich volgens Vis door de fo­cus te leggen op het in de praktijk functioneren van de Re­gister Valuator. Vis: “Daarmee bedoel ik niet dat de theorie er niet toe doet, want niets is zo praktisch als een goede theore­tische achtergrond.  We starten dan ook met een stevig stuk economische theorie, maar alleen voor zover die voor het praktisch handelen van de Register Valuator van belang is.”

 

Integratief denken bij Nijenrode

Aankomende studenten krijgen een intakegesprek en die­nen een master of doctoraaldiploma Bedrijfseconomie (of gerelateerde studie) te kunnen laten zien. Maar ook studen­ten met een HBO-achtergrond die aantoonbaar beschikken over relevante werkervaring en een academisch denk- en werkniveau kunnen worden toegelaten. De opleiding is in één collegejaar af te ronden en sluit af met de verdediging van een waarderingsrapport uit de praktijk.

Direct aansluitend is een assessment bij het NiRV mogelijk. Hier komen ook gedrags- en beroepsregels aan de orde en wordt getoetst of de kandidaat inderdaad zelfstandig kan functioneren in de beroepspraktijk. Wanneer dit volgens Vis het geval is? “Als de kandidaat analytisch kan denken, the­oretische regels kan omzetten naar praktisch handelen én integratief kan denken. Want zowel economische als fiscale en juridische aspecten hebben invloed op de waarde van een bedrijf.”

 

 

Bron: van waarde 10 2018

Gerelateerde artikelen

MKB-herfinancieringsmarkt
MKB-herfinancieringsmarkt

De MKB-herfinancieringsmarkt is een dynamisch gebied waarin bedrijven op zoek…

0 comments
Coronaschulden
WHOA: Coronaschulden … hoe nu verder….?

“Coronaschulden”, een goed artikel van mijn collega RV’er Pieter Christiaan…

0 comments
WordPress Lightbox Plugin